Esta “ongeveertig”

Katinka Collee (40)

Is bassiste; treedt op, geeft gitaarles, algemene muziekvorming en begeleidt muziekworkshops. Woont alleen, in Amsterdam.

“Muziek trekt je in het moment. Hoor je treurige muziek, dan ben je die droefenis. Een vrolijk nummer maakt blij. Als je zelf speelt roep je dat bij anderen op. Alsof je op plekken mag komen waar je je met een gesproken woord niet mag, kunt, begeven. Dat geeft een enorme bevrediging.”

Dicht bij jezelf blijven.

Via de liefde kwam de basgitaar in het leven van Katinka Collee. Na middelbare school volgde ze een vriendje naar Los Angeles. “Híj bleek niet zo leuk, LA wel. Iedereen had daar de drive: ik ga het maken. Ik dacht: wat is eigenlijk mijn droom? Bassiste worden. Als klein kind al.” Via een krantje kocht ze een gitaar en leerde zichzelf spelen. Terug in Nederland deed ze eerst de opleiding docent handvaardigheid. Toen had ze genoeg geoefend. Tijd voor het conservatorium. Nu is ze, tijdens het voorbereiden van haar eigen tournee, elke dag bezig met haar grote passie muziek. “Waanzinnig! Helemaal volgens mijn eigen plan: bekende nummers in een jazz-jasje,  begeleid door videoprojecties.” Maar er moet natuurlijk ook gegeten worden. “Ik blijf dicht bij mezelf. Bruiloften verdienen leuk, maar ik wil me niet aanpassen aan de smaak van het bruidspaar.” Haar basisinkomen haalt ze daarom uit lesgeven. “Ik wordt blij als ik dingen uitprobeer. Wat werkt bij deze leerling?  Ritmes klappen? Zijn spel opnemen, monteren en terugluisteren? Door les te geven leer ik zelf ook.”

Buitenkunst.

In Buitenkunst vond ze een plaats waar al haar interesses samenkomen: kunst, muziek, mensen. Van mei tot eind augustus kan ze daar samen met anderen mooie dingen maken. En kamperen. Jong, oud, beginneling en kunstenaar, een weekend of week lang laat iedereen zich verassen. Ook Katinka gaat dan los. Ze geeft er workshops, deze zomer wordt haar tiende jaar.  “Een unieke plek. Ik mag er experimenteren.” Vorig jaar deed ze veel kinderweekends. “Kinderen van zes tot acht fascineren me. Zij hebben van die heldere, frisse stemmen. En ze kunnen nog vrij naar iets kijken.”

» kies een pagina: 1 2