AD Weekend: bedrijfsuitjes

KOEIEN KNUFFELEN IN DE BAAS ZIJN TIJD, dit achtergrondartikel, verscheen in de weekendbijlage van AD van zaterdag 13 juni 2009.

Bij economische tegenwind ligt het voor veel organisaties voor de hand te bezuinigen op de post bedrijfsuitjes. Toch is het een goede manier om personeel te motiveren en – steeds vaker- ook wat te leren.

April 2008. Aan de rand van het bos staat Jan Willem Oskam. Samen met zo’n dertig collega’s ziet hij de andere groep op quads vertrekken. Ze zijn, na de lezingen en de soep met broodjes kroket en kaassoufflé, op de step naar het parcours gegaan en nu is de sfeer wat gespannen. Nog even en dan mogen zij. Wie haalt zonder hulp van de instructeur de heuveltop? Wie zet de beste tijd neer? De helmen gaan op. Lachen; wat een idioot gezicht. En daar gaan ze! Straks een tweede rondje en dan op naar de schermclinic, waar Jan-Willem weer andere collega’s ziet. Aan het eind van de middag gaat hij boogschieten. Met wie, weet hij nog niet. Iedereen van de driehonderd medewerkers tellende Stichting Scholengroep Primato uit Hengelo had van te voren de lange lijst met activiteiten gekregen en zijn voorkeuren doorgegeven. Jan Willem had bijvoorbeeld ook Tai Chi, action painting en percussie kunnen kiezen. “Maar ik hou wel van actie. Grappig, je komt in een willekeurige groep, niet alleen met mensen van je eigen school. Het ijs is zo gebroken omdat iedereen iets doet dat hij leuk vindt. En wie je al kent, zie je van een heel andere kant. Er waren echt mensen bij van wie ik niet verwacht had dat ze quad gingen rijden. Ik heb veel collega’s een stuk beter leren kennen.” zegt Jan Willem.

Zo’n vijftien jaar geleden dacht je bij de term “bedrijfuitjes” aan twee varianten. Was de organisatie in handen van de personeelsvereniging, dan was het een vrijwillig dagje weg met collega’s, soms onder werktijd, soms in het weekend. Ging het van de directie uit, dan was het een bedankje voor het harde werk. Je moest onder werktijd de bus in om ergens na de koffie met plaatselijke specialiteit te gaan bowlen. De dag eindigde met steengrillen en in de bus werd nagepraat. De boekhouder bleek na een paar biertjes de beste grappen te maken, de stuurse secretaresse had het niet gemakkelijk met haar chronisch zieke man. Een leuke dag –als je er van hield- en nog goed voor de werksfeer ook. En werk je met plezier, dan werk je harder. Jij blij, baas blij.

» kies een pagina: 1 2 3 4 5