spreker bij uitvaart, woorddienstbegeleider

Elke begeleiding begint met een gesprek.

Ik kom naar u toe en neem de tijd, meestal zo’n drie uur. Ik luister en voel zo goed als ik kan. Tegelijk zorg ik dat het gesprek gericht blijft op ons doel.

We praten over degene die is doodgegaan. Wat voor hij of zij belangrijk vond, meemaakte en betekende voor anderen en meer… Misschien over de dingen die u helpen om hierna verder te kunnen, over wat hij of zij zou hebben gewild…

Ik stel vragen waardoor jullie merken wat je wilt uitdrukken en hoe dat kan. Zo ontdekken we vanzelf hoe de afscheidsdienst moeten worden. Welke muziek? Zijn er handelingen die jullie aanspreken? Dingen als: samen de overledene naar de ruimte begeleiden, kaarsen aansteken, of tekeningen neerleggen. Een moment van stilte of juist dansen? Er is meer mogelijk dan u denkt en niets hoeft “zoals het hoort”. Wat bij jullie en degene die gestorven is past, dát is waar het om gaat!

Natuurlijk moet het ook passen in de tijd die we hebben. Door ervaring kan ik dat goed inschatten.

Aan het eind van het gesprek hebben we een voorlopige opzet van het draaiboek. Wilt u een nagedachtenisprentje? Vaak maken we dan meteen al de tekst. Anders spreken we af wie dit schrijft. Kunnen jullie dat niet zelf, dan doe ik het.

 

Wie doet wat na het gesprek?

Dan dwarrelen uw woorden door mijn hoofd. De belangrijkste dingen worden helder en ik begin te schrijven.

Misschien wilt u zelf spreken maar vindt u de woorden niet. Dan schrijf ik namens u in de ik-vorm. U mag dat zelf voorlezen, of ik doe het. Of u schrijft zelf en ik lees het voor. Wat u wilt!

Zijn er andere sprekers, dan vraag ik hen wat zij gaan vertellen. Ik stem graag af. Zo kan ik met mijn woorden samenhang brengen in alle tekst, muziek en handelingen.

De muziek en/of het beeldmateriaal regelt u zelf. Liefst maakt u ook zelf de powerpoint-presentatie, want dat is niet mijn sterkste kant… Zijn er extra spullen nodig voor een ritueeltje, dan mag u daar zelf voor zorgen of kan ik er bij helpen.

Tussendoor controleren we samen of de proefdruk van het nagedachtenisprentje helemaal klopt. Daarna stuur ik het naar de uitvaartverzorger.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat alles wat ik tijdens de uitvaart zeg, echt klopt! Daarom stuur ik u uiterlijk 24 uur van tevoren mijn (bijna) definitieve teksten. Ik heb dan nog de tijd om dingen -eventueel samen met u- aan te passen.

 

Op de laatste bladzijde nog wat praktische informatie.

» kies een pagina: 1 2 3