langere periode na afscheid in corona tijd

In een langere periode na de uitvaart:

In de tijd waarin corona nog heerst, is een omarming niet mogelijk. Hoe kun je toch steun krijgen?

 

Wat kunnen anderen voor jou doen?

  • Post; elke maand een lieve kaart of mail.
  • Post; via de “Lieve-kaartjes van DELA”.
  • Symbolische cadeautjes, een steen met tekst er op of knuffel: vraag of ze het neerleggen bij de deur van de overledene als gedenkplekje. Of vraag het als troost voor jezelf.
  • Stuur een spraakberichtje of videoboodschap met jouw mooiste herinnering aan de overledene. De familie kan hier samen naar kijken en luisteren. (Idee van DELA/Lies Scaut.)
  • Gedichten verzameld door DELA, om elkaar te troosten: https://www.dela.nl/blog/voorelkaar/infoverzoek/an1_1_4-download-de-gedichtenbundel .

 

Wat kun je samen doen langer na het afscheid?

  • Opnieuw: een herinneringsboek met bijdragen van anderen, eventueel uitvaartteksten, foto’s, tekeningen en meer. (Idee van Helen Teunisse, uitvaartonderneming Matrice.) Hieruit kun je eventueel voor (laten) lezen bij een latere herdenkingsbijeenkomst (= aanvulling van mij).
  • Ieder een stukje naaien aan een “smartlap”; sommige kleren wil je niet wegdoen. Maak er stukjes van. Maak de twee meest geliefde stukjes zelf aan elkaar, geef de lap en stukjes dan door aan andere dierbaren en vraag hen er één aan te naaien. Het kan ook een hart, tas, kussenhoes of iets anders worden. (Vrij naar een idee op https://ikmisje.eo.nl/ )

 

Op elk gewenst moment: een condoleanceregister.

  • Een online-condoleanceregister. Dit kun je zelf aanmaken op condoleance.nl .

 

Later: herdenken en gedenken.

Zodra we weer bij elkaar ogen komen kun je eindelijk met alle dierbaren samen de overledene herdenken.

Klik linksboven in de kantlijn op “later samen… herdenkingsceremonie” voor meer informatie of gebruik deze link: https://www.zinrijk.com/afscheid/ideeen-mogelijkheden-uitvaart-corona/later-samen-een-herinneringsdienst-herdenkingsceremonie

Wil je meer info over mijn manier van begeleiden bij herdenken, gedenken en het leven vieren? Klik op: https://www.zinrijk.com/afscheid/gedenken-herdenken-vieren

 

Ga linksboven in de kantlijn naar “ideeën en mogelijkheden voor uitvaart tijdens corona”. Er ontrolt zich een submenu  met 8 thema-pagina’s inspiratie voor vóór, tijdens en na het afscheid.