voor afwezigen, tijdens de uitvaart

 

Voor afwezigen, tijdens de uitvaart.

Een aantal mensen kan niet bij de uitvaart zijn. Hoe zorg je dat ze wel (enigszins) het gevoel hebben er bij te zijn? Of in elk geval dat hun aanwezigheid is gemist en er voor jullie wél toe doet?

Denk eens aan deze mogelijkheden:

  • Livestream: biedt jouw kerk of crematorium dat aan, dan kunnen genodigden meekijken.
  • Rouwfotografie of uitvaartfotografie: iemand kan foto’s maken van de mensen langs de weg, de stoet, de uitvaart. Stuur het als digitaal document naar de anderen. Of later in een herinneringsboek.
  • Vraag vrienden om allemaal op hetzelfde moment in hun huis het lievelingsnummer van de dode te luisteren of zingen…
  • … of te bidden of een andere tekst uit te spreken, een kaars of wierook te branden of sterk aan jullie te denken.
  • Voor de thuisblijvers: “…kan je overwegen om een eigen afscheidsritueel te houden. Op een zelfgekozen moment kan je stilstaan bij de overledene door bijvoorbeeld foto’s te bekijken, een gedenkplek in te richten, favoriete muziek af te spelen, een brief te schrijven of een kaars op te steken.” (Bron: https://slachtofferwijzer.nl/nieuws/afscheid-en-rouw-in-tijden-van-corona/)
  • … en maak eventueel een foto van je kaarsje of gedenkplekje en stuur die naar de nabestaande(n) om te laten zien dat je aan hen dacht.
  • “… ook kan je ervoor kiezen om mensen die aanwezig zijn geweest bij de begrafenis na afloop te bellen. Je kunt hen vragen hoe de uitvaart is beleefd en misschien herinneringen aan de overledene uitwisselen.” (Bron: https://slachtofferwijzer.nl/nieuws/afscheid-en-rouw-in-tijden-van-corona/).

 

Ga linksboven in de kantlijn naar “ideeën en mogelijkheden voor uitvaart tijdens corona”. Er ontrolt zich een submenu  met 8 thema-pagina’s inspiratie voor vóór, tijdens en na het afscheid.