onderweg naar de uitvaart

Op weg naar de uitvaart:

Onderweg is er veel mogelijk. Langs de route of op een afgesproken plaats. Een erehaag, muziek, en veel meer…

 

  • Vraag bekenden langs de route om de vlag halfstok te hangen.
  • Ook mogelijk: tekeningen of teksten achter de ramen.
  • Nodig mensen uit om in een afgesproken straat langs de route te staan, OF bij de uitvaartlocatie, met een voorwerp dat hen aan de gestorvene doet denken. Je kunt vragen of ze een foto daarvan naar jullie mailen…
  • … of vraag hen langs de route/bij de uitvaartlocatie met een ballon (met tekst). Iemand kan die verzamelen en bij het huis van de overledene hangen, of bij de uitvaartlocatie verzamelen voor naast de kist of baar. Let op dat je de ballonnen niet op laat en later goed opruimt. Het is op veel plaatsen verboden ze te gebruiken vanwege schade aan het de natuur (vooral dieren).
  • Lid van een muziekvereniging? Bij de vertrekplaats of de plaats van uitvaart kan iemand een stuk spelen. Of onderweg, op afstand van elkaar meerdere muzikanten.
  • Stoepkrijt: vraag boodschappen op de weg of stoep. Ook daarvan kun je foto’s laten sturen. Je kunt die bijvoorbeeld afdrukken in een herinneringsboek of ze later tijdens een gedenkceremonie als diashow tonen. (Wel netjes als iemand het stoepkrijt ook weer verwijdert.)
  • Een rouwstoet: nodig mensen die je graag bij de dienst zou hebben, uit om mee te rijden in de stoet. Eventueel wachten zij tijdens de dienst en rijden daarna samen met je in een stoet terug.
  • Vraag mensen naar je huis of de uitvaartlocatie te komen met een lint, eventueel met een hart eraan geregen. Vorm samen een ere-cirkel of lange “erehaag”. Met lange linten blijft de afstand voldoende en toch voelt het verbonden. Een cirkel laat symbolisch zien dat je er voor de nabestaanden bent en “om hen heen staat”. Dit kan je organiseren in overleg met degene die de uitvaartdienst leidt. (Naar een idee van Hanke Amels, Fier het leven https://fierhetleven.nl/.)
  • Nagedachtenisprentjes: je kunt 2 mensen vragen ze (veilig) aan mensen langs de route te overhandigen. Of ze bij je huis, buiten de kerk of het crematorium zetten zodat ieder er een kan meenemen.

 

Ga linksboven in de kantlijn naar “ideeën en mogelijkheden voor uitvaart tijdens corona” . Er ontrolt zich een submenu  met 8 thema-pagina’s inspiratie voor vóór, tijdens en na het afscheid.