kiezen: waar, hoe, wie, organiseren, uitbesteden

Vooraf en kort:
- laat je goed informeren door je uitvaartondernemer; wat kan en mag op DIT moment
- kies dingen die zeker kunnen en verdeel taken
- let op deadlines en de duur van het afscheid
- vraag eventueel een woorddienstbegeleider, ceremoniebegeleider of ritueelbegeleider
- overleg steeds met je uitvaartondernemer.
Waar wil je de afscheidsceremonie?
Wil je de afscheidsceremonie op dezelfde plaats als de uitvaart? Voelt een grote ruimte “te kil”? Misschien kan het ergens anders, zoals thuis of in een familiekamer bij je uitvaartondernemer. Mag het daar met de overledene er bij? Zo niet, dan toch liever een crematorium, moskee of kerk? Buiten, misschien onder een open overkapping? Vraag de uitvaartbegeleider wat mogelijk is.
Uitnodigen en de rouwbrief.
Misschien mag je niemand uitnodigen. Wat ontzettend moeilijk! Mag het wel, dan is de eerste keuze: wie wil je zeker bij de uitvaart. Dat doet pijn. Maak desondanks een lijstje. Bel de meest dierbare mensen eerst. Kan iemand niet, bel de volgende, tot je maximum aantal.
Normaal is de rouwbrief tegelijk een uitnodiging. Je kunt nu twee versies maken: voor genodigden en voor anderen. Of één versie voor iedereen, met in de envelop een persoonlijk briefje aan mensen die aanwezig mogen zijn? Kies goed wat je in de rouwbrief zet. Wil je dat mensen die niet bij het afscheid zijn, wél iets bijdragen? Met een paar zinnen laat je op tijd weten wat ze kunnen doen, en hoe.
Uitvaart een keer, twee keer, of in twee delen?
Als er ruimte en tijd is op de locatie, kan afscheid eventueel in “twee sessies” met elk 30 mensen. Je kunt bijvoorbeeld een ceremonie van maximaal een uur voorbereiden, en deze twee keer na elkaar beleven met andere mensen.
Je kunt ook kiezen voor twee “delen”. Elk met nadruk op een andere periode. Met gasten die daar het meest bij passen. Twee “thema’s’ kan ook. Bijvoorbeeld een dienst met de nadruk op zijn/haar familieleven, de andere met nadruk op de rest.
Kies niet teveel, en alleen wat je zelf kunt organiseren….
Let daarbij op de deadlines vóór, en de maximum tijd tijdens het afscheid. Kies alleen ideeën die jullie zelf kunnen organiseren, zeker nu uitvaartbegeleiders het druk hebben. Voorkom teleurstelling en extra werk. Je hebt het al moeilijk genoeg. Vraag je veel mensen om iets te mailen? Maak een apart e-mailadres aan voor alle communicatie over dit afscheid.
…of vraag begeleiding en besteed dingen uit…
Denk aan een woorddienstbegeleider of (uitvaart-) spreker. Deze vertelt namens jullie en leidt de dienst. Liever meer begeleiding? Een ritueelbegeleider of ceremoniebegeleider denkt mee, inspireert, neemt dingen uit handen, zorgt voor een mooi afgestemd geheel en bewaakt de tijd. Natuurlijk overleggen beiden ook met je uitvaartbegeleider.
Ga linksboven in de kantlijn naar “ideeën en mogelijkheden voor uitvaart tijdens corona” . Er ontrolt zich een submenu met 8 thema-pagina’s inspiratie voor vóór, tijdens en na het afscheid.