gedenken, herdenken, het leven vieren
Stilstaan bij … met een (humanistische) gedenkviering.
Wanneer iemand al wat langer dood is lijkt het leven weer iets normaler. Toch ervaart u nog zijn of haar aanwezigheid. De herinnering blijft deel van uw leven. Misschien wilt u daar bij stilstaan met een gedenkviering.
Of misschien heeft u door bijzondere omstandigheden niet goed afscheid kunnen nemen. Moest het te snel, te alleen of op afstand…
Gedenken, herdenken of het leven vieren van degene die er niet meer is, kan dan helpen om verder te gaan. Samen herinneren geeft steun.
Ik help u op een “humanistische” manier: het gaat om wat u voelt en uit wil drukken. Ik laat u zelf ontdekken en zelf doen, zoveel als bij u past. Er zijn geen voorschriften en alles mag.
Ieder ritueel, iedere herdenkingsceremonie is uniek.
Bij een herdenking kun je er bewust bij stilstaan dat je iemand hebt gekend. Bijvoorbeeld met een klein ritueel op de sterfdag of geboortedag. Waar u maar wilt. Op de plaats van de uitvaart, zijn/haar favoriete plek, de sterfplek of thuis…
Legt u het accent op de lol die u deelde of de moeilijke dingen die jullie sterker verbonden? Of misschien is het meer een afsluiting van de eerste periode van rouw? We maken samen een herinneringsbijeenkomst die voor u, voor jullie helemaal klopt.
Een ceremonie in een kerkje, met haar favoriete muziek en dia’s van haar leven… ’s Avonds op de vierde sterfdag bij kampvuur brieven voorlezen over hoe het nu gaat en dan, een voor een, een symbolische herinnering verbranden… Een wijnproeverij met halfdronken speeches op wat zijn dertigste verjaardag zou zijn…
Alles kan en iedere herdenkingsceremonie is uniek. Zoals iedere nagedachtenis, zoals ieder mens!
Gedenken na corona, vermissing en andere bijzondere omstandigheden.
Elk verlies gaat gepaard met verdriet. In sommige omstandigheden is het bijzonder moeilijk om afscheid te nemen. Bij een vermissing bijvoorbeeld, bij een sterfgeval in het buitenland of in tijden van corona.
Een paar nabestaanden verwoordden het zo: “Het rauwe verdriet, de wanhoop is voorbij. Nu moeten we het een plekje gaan geven” (een zus, na een vermissing). Mw van Schayk over haar man die stierf in Corona-tijd: “Ik heb het heel erg gevonden dat ik niet naar de kapper kon; dat ik niet op mijn best afscheid heb kunnen nemen… Je wilt het zo goed mogelijk voor die ander doen.” En over iemand die stierf aan corona: “Al die anderen… zij hebben niet de kans gekregen om iets te doen of te zeggen” (een zoon).
Nu alsnog, op een passende manier, aandacht geven aan het afscheid. Dat geeft u meer kracht en vertrouwen om door te gaan.
Hoe kan ik u begeleiden?
Mijn manier van begeleiden wordt ervaren als humanistisch en coachend. Ik stel veel vragen en help ik u, vanuit kennis en ervaring, bij het zoeken. Zo vindt u in een paar gesprekken zelf manieren om uit te drukken wat voor u belangrijk is. Wanneer u dat wilt kan ik de herdenking ook leiden.
Wilt u hier meer over weten? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op. De snelste manier is via deze link: contact.
Of bel 06-44720064. Ik spreek u graag.