Bereid je eigen afscheid zelf voor

 

“Gesprek bij leven”: zelf uw afscheid voorbereiden.

Wanneer u na wilt denken over uw uitvaart, of in in ruimere zin zelf uw eigen afscheid wilt voorbereiden, kan ik u daarin begeleiden. In een of meerdere gesprekken –we noemen die een “gesprek bij leven”- ontstaat er als vanzelf een ceremonie die precies past bij u en uw naasten. Er is veel mogelijk. Ik help u ontdekken hoe u uit kunt drukken wat voor u essentieel is. Hoe u hoorbaar, zichtbaar en voelbaar kunt maken waarvan u afscheid wilt nemen, wat u eventueel nog aan anderen mee wilt geven na uw leven, enzovoorts.

Voor uzelf is het fijn om te weten dat dit in orde is voordat u sterft. Het kan u helpen het leven met (meer) vertrouwen los te laten. Voor de mensen die van u houden geeft het troost en net wat meer kracht om na uw overlijden door te gaan.

Uw afscheid voorbereiden kan ook betekenen: nu u nog leeft iets doorgeven of achterlaten voor degenen die na uw dood verder leven. Misschien wilt u (een paar van) hen graag bij u vragen om iets te vertellen. Hen bedanken, herinneringen ophalen, een wens of iets anders doorgeven… Ook daar kan ik bij helpen.

Een humanistische vorm van begeleiden.

Ik begeleid u op een humanistische manier. Ik stel vragen, vat samen wat u zegt, daag u uit om vrijuit te praten. Ik help u bij het brainstormen en –als u dat wilt- ook voorbij de meest voorkomende elementen van een afscheid te kijken. Ik stimuleer u om zelf te zoeken naar praktische mogelijkheden zoals het zoeken naar een bijzondere kist, begraafplaats, live-muziek, rituelen uit een andere cultuur of wat dan ook. Kunt u dat zelf niet doen, dan moedig ik u aan om anderen daarbij om hulp te vragen. Ik organiseer dus niets, maar begeleid u bij het proces van kiezen en regelen.

 

Wat kan ik verder voor u doen?

Daarnaast kan ik u helpen bij het maken van (een) afscheidstekst(en) of deze namens u schrijven. Ook de mensen die bij uw uitvaart spreken kan ik begeleiden bij het schrijven van een speech, gedicht, anekdote enzovoorts. Kijk links van deze pagina en klik op schrijfbegeleiding bij (uw) afscheid. Hier vindt u meer informatie.

Natuurlijk kunt u mij ook vragen om de uitvaart zelf te leiden. Ik ben dan uw woorddienstbegeleider ofwel uitvaartspreker. Wanneer mijn agenda het toelaat, zal ik er voor u zijn.  Kijk links van deze pagina en klik op spreker bij uitvaart / woorddienstbegeleider voor meer informatie.

Spreekt een van deze dingen u aan of roept het vragen op? U mag altijd vrijblijvend contact met me opnemen om te zien of ik iets voor u kan betekenen.

Ivonne van Akkeren
Zinrijk Afscheid

06-44720064

of mail via contact.