nadenken over uw afscheid

 

“Gesprek bij leven”.

Wanneer u zelf uw afscheid wilt voorbereiden, kan ik u daarin begeleiden. In een of meerdere gesprekken –we noemen die een “gesprek bij leven”- ontstaat er als vanzelf een ceremonie die precies past bij u en uw naasten. Er is veel mogelijk. Ik help u ontdekken hoe u uit kunt drukken wat voor u essentieel is. Hoe u hoorbaar, zichtbaar en voelbaar kunt maken waarvan u afscheid wilt nemen, wat u eventueel nog aan anderen mee wilt geven na uw leven, enzovoorts.

Voor uzelf is het fijn om te weten dat dit in orde is voordat u sterft. Het kan u helpen het leven met (meer) vertrouwen los te laten. Voor de mensen die van u houden geeft het troost en net wat meer kracht om na uw overlijden door te gaan.

Uw afscheid voorbereiden kan ook betekenen: nu u nog leeft iets doorgeven of achterlaten voor degenen die na uw dood verder leven. Misschien wilt u (een paar van) hen graag bij u vragen om iets te vertellen. Hen bedanken, herinneringen ophalen, een wens of iets anders doorgeven… Ook daar kan ik bij helpen.

Hoe begeleid ik?

Ik stel u vragen, vat samen wat u zegt, daag u uit om vrijuit te praten. Ik help u bij het brainstormen en –als u dat wilt- ook voorbij de meest voorkomende elementen van een afscheid te kijken. Ik stimuleer u om zelf te zoeken naar praktische mogelijkheden zoals het zoeken naar een bijzondere kist, begraafplaats, live-muziek, rituelen uit een andere cultuur of wat dan ook. Kunt u dat zelf niet doen, dan moedig ik u aan om anderen daarbij om hulp te vragen. Ik organiseer dus niets, maar begeleid u bij het proces van kiezen en regelen.

Wat kan ik verder voor u doen?

Daarnaast kan ik u helpen bij het maken van (een) afscheidstekst(en) of deze namens u schrijven. Ook de mensen die bij uw uitvaart spreken kan ik begeleiden bij het schrijven van een speech, gedicht, anekdote enzovoorts. Hier vindt u meer informatie: schrijfbegeleiding bij afscheid

Natuurlijk kunt u mij ook vragen om de uitvaart zelf te leiden. Ik ben dan uw woorddienstbegeleider ofwel uitvaartspreker. Wanneer mijn agenda het toelaat, zal ik er voor u zijn. uitvaartspreker, woorddienstbegeleider

Spreekt een van deze dingen u aan of roept het vragen op? U mag altijd vrijblijvend contact met me opnemen om te zien of ik iets voor u kan betekenen.

Ivonne van Akkeren
Zinrijk Afscheid

06-44720064
afscheid@zinrijk.com

of gebruik de link “contact” in de kantlijn links naast deze tekst.